Tuesday, February 28, 2012

Sejarah Headphone

Wednesday, February 22, 2012

Mari Melawat HQ Google Zurich

 
 
 
 
 
 
 

Tuesday, February 21, 2012

Jambatan Air Magdeburg di Jerman

Jambatan Air Magdeburg merupakan hasil seni binaan yang paling menarik didunia. Ianya terletak di negara Jerman dan menyambungkan terusan Elbe-Havel dan Terusan Mitteland merentasi sungai Elbe. Konsep dan idea untuk menyambung kedua-dua terusan telah diilhamkan pada 1919 tetapi hanya dibuka pada October 2003. Panjang jambatan ini adalah 918 meter(3012 feet).

 



Sunday, February 19, 2012

Sejarah Radio

Saturday, February 18, 2012

Seni Arca Logam

Robert Jefferson, seorang artist arca berasal dari Portland telah menghasilkan berberapa arca dari logam berskala besar dari kepingan motorsikal yang di ceraikan. Robert mengabungkan semua kepingan dari tangki minyak sehingga nat dan bolt untuk merekacipta satu arca yang mengagumkan.

Friday, February 17, 2012

Nama Tempat Terpanjang Di Dunia.

Selalunya kita selalu dengar nama orang yang panjang-panjang tapi pernah tak kita terfikir, tempat atau sesuatu kawasan yang mempunyai nama terpanjang. Malah panjang nama tempat tu sangat dahsyat sehingga tak tercapai dek akal. Nah, ni la nama tempat yang terpanjang kat dunia. Cuba korang sebut. Mau terbelit lidah korang nak sebut nama tempat ni. Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu ni terletak di Poranghau, New Zealand. Nama tempat ni mempunyai 85 huruf roman dan ianya adalah nama bagi bukit yang berketinggian 305 meter.







Ruang Dalaman Kapal Titanic

Kapal Titanic merupakan kapal wap pertama yang terbesar ketika pelancarannya. Titanic telah melanggar ketulan besar ais(iceberg) dan karam di lautan. Bencana tersebut mengakibatkan kematian lebih 1,500 orang, menjadikannya sebagai bencana laut terburuk sehingga kini.

 

 

Thursday, February 16, 2012

Jambatan Gulung di London

Rolling bridge merupakan jambatan yang boleh menggulung yang terletak di Paddington Basin, London. Dicipta oleh Thomas Heatherwick dan panjang jambatan ini adalah 12 meter. Ianya hanya dibuka pada waktu tengah hari pada hari Jumaat sahaja. Terdiri daripada lapan bahagian segi tiga berengsel di peringkat laluan pejalan kaki yang menghubungkan oleh bahagian yang boleh diturunkan ke arah dek oleh silinder hirdaulik. Apabila dibuka, ia menyerupai jambatan keluli biasa. Jika ada bot nak lalu, piston hidraulik akan diaktifkan dan jambatan akan menggulung sehingga kedua-dua bahagian bercantum membentuk satu bentuk oktagon.



Gambar Pembinaan Jambatan Menara London

Jambatan Menara London adalah sebuah jambatan yang terletak diantara kota london dan southwark,London,England. Jambatan ini merupakan satu-satunya jambatan yang merentasi sungai thames. Ianya di bina pada tahun 1892.

 
kredit: DM

Wednesday, February 15, 2012

10 Perkara yang Merosakkan Otak


Samsung Galaxy Note


Tuesday, February 14, 2012

Hukum Hudud



Ketepikan soal politik.
Kerana hukum hudud ni adalah tanggungjawab yang perlu dilaksanakan oleh kita sebagai orang islam.

Sejarah Smartphone App Store


Monday, February 13, 2012

Hari Valentine Adalah Haram


Sunday, February 12, 2012

Student try to learn....

kredit: 9gag

Peribahasa Oh Peribahasa

Kita pernah dengar tentang peribahasa "harapkan pagar, pagar makan padi". Dari kita sekolah rendah sehingga ke peringkat universiti, kita pasti menggunakan peribahasa ni dalam penulisan esei. Pernah tak kita terfikir bahawa penggunaan ayat pagar dalam peribahasa tu macam kurang sesuai. Bagaimana pagar boleh makan padi sedangkan pagar tiada mulut.

Friday, February 10, 2012

Fakta Yang Menarik





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...