Wednesday, June 29, 2011

Renungan - Pengembara


"Lidah yang panjangnya tiga inci boleh membunuh manusia yang tingginya enam kaki."

Thursday, June 23, 2011

Tahniah Harimau Malaya.

Skuad Olimpik Malaysia telah menamatkan penantian untuk layak ke Sukan Olimpik. Malaysia telah mengalahkan Lubnan dengan aggregate 2 - 1. Goal-goal Malaysia di jaringkan oleh Irfan Fazail pada minit ke 8 dan Wan Zack Haikal pada minit ke 41, manakala goal Lubnan dijaringkan oleh Chadie Atie, Lubnan pada minit ke 63.

Berikut adalah Highlight dari perlawanan antara Malaysia menentang Lubnan.



Goal Pertama Malaysia(Irfan Fazail Minit ke 8)

 

 Goal Kedua Malaysia(Wan Zack Haikal minit ke 41) 

Tahniah buat skuad B23 Malaysia kerana telah melayakkan diri ke Sukan Olimpik 2012.

Wednesday, June 22, 2011

Renungan - Pujangga

 
"Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu."

Tuesday, June 21, 2011

Budak Lelaki Menari Dengan Xbox Kinect.

Sangat Cool!!..
Budak lelaki ni menari x hengat dunia dah..
Berlatar belakangkan lagu Disturbia, lagu yang di nyanyikan oleh Rihanna.
Budak  ni menari mengikut rentak lagu yang ditunjukkan di televisyen melalui permainan Xbox 360 kinect.



Friday, June 17, 2011

7 Makanan Paling Mahal Di Dunia.

Kalau kita makan kat kedai makan. Kata kan la korang order nasi goreng kampung dengan teh o ais. Dah puas makan, kenyang tak ingat. Lepas tu anda mintak tokeh kedai makan kira. Lepas di tambah, di diskaun, Jumlah keseluruhan Rm 10. Apa perasaan korang. Mesti macam nak bakar kedai tu kan. Untuk nasi goreng kampung dengan teh o ais serius tidak berbaloi. Tapi pernahkah anda terfikir makanan yang harganya, dah boleh beli kereta honda civic sebiji. Dah boleh bayar ansuran rumah bulan-bulan & juga dah boleh buat duit hantaran nak kahwin. Jom kita tengok, makanan paling mahal kat dunia. Aku rasa lepas korang tengok harga makanan ni, mesti korang geleng kepala.

1.The Zillion Dollar Fritatta.
      Harga: $1000 (RM 3026.65)

2.Matsutake Mushroom 
Harga: $2000(RM 6053.31)/kilo

3.Italian White Alba Truffle
Harga:$160,406(RM 485493.37)/kilo

4.Kobe Beef 
Harga:$770(RM 2330.52)/kilo

5. Grand Opulence Sundae 
Harga: $1000 (RM 3026.65)

6.Almas White Caviar 
Harga: $25,000(RM 75666.34)/kilo 

7.Samundari Khazanah 
Harga: $2000(RM 6053.31)

Amacam. Anda berani nak cuba?

The New Myvi

Semalam, perodua telah melancarkan model Myvi 2011. Model terbaru ni akan menggantikan model myvi terdahulu. Terdapat juga model Myvi Elegance, dimana Myvi ini didatangkan dengan front skirting, side skirting, rear skirting, spoiler dan juga beberapa penambahan dari model Myvi yang standard.


Untuk maklumat lanjut tentang Myvi model baru ini. Anda boleh melayari website Perodua.


Thursday, June 16, 2011

Fenomena gerhana bulan penuh esok

KUALA LUMPUR: Orang ramai berpeluang menyaksikan fenomena gerhana bulan sepenuhnya antara jam 1.25 pagi dan 7.01 pagi esok, menurut Agensi Angkasa Negara.

Fasa penumbra (P1) akan berlaku pada jam 1.25 pagi namun kesan kenampakan gerhana masih tidak dapat diperhatikan memandangkan bulan merentasi bayang penumbra yang kurang gelap.
"Gerhana yang jelas dapat dilihat semasa bulan memasuki bayang umbra bumi (U1) mulai jam 2.23 pagi sehingga gerhana maksimum berlaku pada jam 4.13 pagi.
"Bulan akan mula keluar dari bayang umbra bumi (U3) pada jam 5.03 pagi dan keluar sepenuhnya dari bayang Bumi (U4) pada jam 6.02 pagi," menurut kenyataan agensi itu hari ini.

Angkasa itu menyatakan bahawa gerhana masih terus berlaku sehingga jam 7.01 pagi tetapi fenomena tidak dapat disaksikan pada waktu terbabit kerana bulan berada di kawasan bayang penumbra bumi yang kurang gelap. - BERNAMA

sumber dari berita harian.


Wednesday, June 15, 2011

Senarai Website yang Di Sekat Oleh SKMM.

1. Http://www.warez-bb.org
2. Http://www.thepiratedbay.org
3. Http://www.movie2k.to
4. Http://www.megavideo.com
5. Http://www.putlocker.com
6. Http://www.depositfiles.com
7. Http://www.duckload.com
8. Http://www.fileserve.com
9. Http://www.filestube.com
10. Http://www.megaupload.com

terima kasih kerana anda menyekat website-website ni..usaha anda amat saya hargai. apa kata anda sekat ulak facebook, blogger serta website seangkatan. Yelah, website-website ni kan boleh menyebarkan fitnah dan boleh mengugat dan memberi ancaman kepada keselamatan negara. Oh ya..lupa nak cakap, tak payah la upgrade internet tu ke unifi. apa guna kalau internet laju. tapi kebanyakkan website di sekat. sekian terima kasih.

Tuesday, June 14, 2011

Televisyen berusia 75 tahun berharga RM82,850




Set televisyen tertua di Britain yang masih berfungsi dengan baik dijual dalam satu lelongan pada harga £16,800 (RM82,950) iaitu tiga kali ganda lebih tinggi daripada harga ramalan, laporan sebuah akhbar kelmarin. Set televisyen elektronik jenama Marconi 702 itu yang berharga £99.15 (RM490) dibeli oleh seorang lelaki, G. B. Davis tiga minggu selepas siaran televisyen pertama di Britain dipancarkan di sini, pada tahun 1936. Ia kini menjadi milik seorang pembeli dari Amerika Syarikat (AS) selepas dia membelinya dalam satu lelongan anjuran Rumah Lelongan Bonhams di sini kelmarin. "Saya pernah mengendalikan lelongan 38 buah televisyen lama sebelum ini dan ini adalah yang terbaik dan ia datang bersama invois asal," kata seorang pakar Bonhams, Laurence Fisher Set televisyen berusia 75 tahun itu yang dijual oleh keluarga pemilik asalnya memiliki skrin bersaiz 30.48 sentimeter dan berada dalam kotak kayu.

Friday, June 10, 2011

Ramai lelaki tak pandai beli-belah.

LONDON: Lelaki bergantung kepada isteri atau pasangan untuk membeli separuh daripada pakaian masing-masing, manakala mereka hanya membeli 30 peratus pakaian sendiri.

Kajian oleh jenama fesyen Joe Browns menyatakan, wanita menghabiskan purata dua jam setiap bulan atau 24 jam setahun bersamaan dengan 40 hari sepanjang hayat mereka membeli pakaian untuk suami dan kekasih.
Sebagai perbandingan, lelaki menghabiskan yang jauh lebih sedikit untuk membeli pakaian iaitu kira-kira 50 minit sebulan atau 16.6 hari sepanjang hayat mereka.
Tinjauan membabitkan 1,984 orang dewasa berusia 18 hingga 50 tahun mendedahkan bahawa baki peratus dipenuhi dengan hadiah daripada rakan dan keluarga.

Bagaimanapun, lelaki didapati mempunyai kecenderungan dua kali ganda untuk membeli sehelai pakaian ‘must buy’ berbanding wanita.

“Amat jelas bahawa wanita di Britain mementingkan gaya tetapi menghabiskan banyak masa untuk membentuk penampilan pasangan atau teman lelaki mereka,” kata jurucakap Joe Browns, Simon Brown yang dipetik Daily Mail. – Agensi

sumber dari: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Ramailelakitakpandaibeli-belah/Article.

jadi apa pendapat anda semua..sila komen..=)

Tuesday, June 7, 2011

HTC Evo 3D

Awesome..



Teknik Penyamaran Yang Hebat.

HAHAHAHA..Kelakar tengok gambar-gambar penyamaran ni.. 












Demo Windows 8.


Whoaa!..sangat hebat..Interface yang sangat canggih..Jom kita tengok video tentang windows 8 ni. Aku sangat teruja menunggu windows 8 ni.

Monday, June 6, 2011

Cara-Cara Mengawal Kemarahan.


Sifat marah didalam diri manusia adalah lumrah dan juga sifat semula jadi manusia. Ada orang yang mudah marah dan lemah lembut. Marah bukan satu sifat yang boleh di buat-buat tetapi biasanya didahului sesuatu perkara yang menyebabkan seseorang itu marah. Seseorang yang sedang marah akan hilang kewarasan fikirannya. Kadang kala sifat marah ini berlanjutan sehingga menimbulkan permusuhan sesama manusia. Untuk mengawal sifat marah adalah bukan satu perkara yang mudah. Terdapat beberapa cara yang diajar oleh Rasulullah s.a.w dalam mengawal perasaan marah antaranya:

1. Mengucapkan Taawudz (A'udzu billahi minasy syaithoonir rajeem – Aku berlindung kepada Allah daripada syaitan yang terkutuk). Ini adalah kerana perasaan marah itu timbul dari hasutan syaitan.
2. Diam atau tidak berbicara.
3. Jika semasa timbul perasaan marah itu seseorang itu sedang berdiri maka hendaklah dia duduk. Jika tidak reda juga maka hendaklah dia baring.
4. Berwuduk kerana air wuduk itu dapat menenangkan jiwa yang sedang marah.

"Kehebatan seseorang itu bukan terletak pada kecantikan atau kekuatan tetapi terletak pada kehebatan mereka mengawal perasaan marah. "

Seni Ukiran Pasir Yang Menakjubkan







Sunday, June 5, 2011

Renungan - Pengembara

"Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan" 


Kampung Di Tengah Lautan.

Pernah tak anda terfikir..Di tengah-tengah lautan yang luas, tiba-tiba ada sebuah kampung terpacak kat situ..ajaib dan menarik bukan?..jom kita tengok gambar perkampungan di tengah laut di negara Filipina.

 




ajaib dan menarik..=)

Friday, June 3, 2011

Fakta Menarik Tentang Lipas.


Nama lipas atau dalam Bahasa Inggeris cockroach berasal daripada perkataan Sepanyol “cucaracha” yang membawa maksud serangga gila.

Seekor lipas boleh menahan nafas selama 40 minit.

Seekor lipas boleh hidup 3-4 minggu walaupun kepala dia dah putus.

Kalau berlaku peperangan nuklear, lipas adalah satu-satunya makhluk yang boleh hidup.

Lipas mempunyai darah berwarna putih.

Kebanyakkan lipas boleh terbang tapi bukan kesemuanya.

Lipas yang paling besar di dunia adalah Macropanesthia rhinocerus berasal daripada Australia yang beratnya adalah 50gram.

Macropanesthia rhinocerus
Lipas goreng adalah makanan yang biasa di Cambodia.

Lipas makmal betina boleh menghasilkan anak tanpa bantuan lipas jantan dan anak-anak dia semua betina.

Lipas anak hanya perlu mengawan sekali dan mampu menghasilkan anak sepanjang hidupnya.

Agak mustahil untuk menangkap seekor lipas sebab dia ada rambut-rambut halus yang boleh mengesan angin daripada pergerakkan apa-apa yang menghampirinya.

Semasa perang di Vietnam, tentera Amerika menggunakan lipas untuk mengenal pasti askar-askar komunis yang menyamar sebagai petani.

Lipas ada gigi di dalam perutnya.

Lipas yang dilumatkan boleh boleh membantu menghilangkan kesan bisa jika dilumurkan pada tempat tu.

Lipas boleh menukar arah sebanyak 25 kali dalam masa satu saat.

Kalau lipas patah kaki, kaki itu boleh tumbuh semula.

Lipas bernafas melalui bahagian tepi badannya dan bukan melalui hidung.

Lipas hanya ada 6 kaki tapi memiliki 18 lutut.

Lipas boleh berlari sepantas 3 batu sejam.

Lipas dikatakan menghabiskan 75% masa sehari dengan hanya duduk tanpa buat apa-apa.

menarik bukan?

Thursday, June 2, 2011

Renungan - Pengembara


"Wanita yang cantik tanpa peribadi yang mulia, umpama kaca mata yang bersinar-bersinar, tetapi tidak melihat apa-apa"


Penting! - Tips Apabila Kenderaan Anda Terlibat Dengan Kemalangan.

Berikut adalah langkah - langkah yang perlu di ambil sebaik sahaja kereta anda melanggar atau dilanggar di jalan raya :

1. Cari kesan kecederaan secepat mungkin, luka, patah atau tersepit.

2. Catatkan nombor pendaftaran kereta dan model kenderaan - kenderaan yang terbabit

3. Telefon polis untuk mengetahui balai polis mana patut anda pergi untuk membuat laporan.

4. Jika kereta boleh di pandu. Pergilah ke balai polis yang sepatutnya untuk membuat laporan.

5. Jika kereta perlu ditunda, telefon bengkel tempat anda sentiasa hantar kereta untuk diservis, meminta mereka menghantar lori tunda yang boleh dipercayai.Catatkan nombor pendaftarannya. Pastikan anda naik lori berkenaan bagi memastikan kereta di bawa ke balai polis. Biasanya Proton Edar Sdn. Bhd ada senarai lori penundanya.

6. Maklumkan pegawai keselamatan jika ianya berlaku dikawasan persendirian (selain jalan raya).

7. Beri maklumat lengkap kepada pihak berkuasa.

8. Dapatkan laporan bertulis dan nombor fail laporan.

9. Rekodkan maklumat peribadi : Nama, alamat dan nombor kad pengenalan serta lesen memandu pihak - pihak yang terbabit dengan kemalangan.

10. Selepas selesai perkara yang patut di selesaikan di balai polis, ikut lori tunda untuk menghantar kereta anda ke bengkel berkaitan.

11. Telefon ejen insuran anda atau pergi sendiri cawangan insuran anda, isi borang dan serahkan maklumat - maklumat yang dikehendaki.

12. Bincang dengan ejen anda sama ada untuk membuat tuntutan daripada syarikat insuran anda attau pihak ketiga.

Tips :

* Ambil gambar kenderaan dan situasi kemalangan sebik sahaja ianya berlaku.

* Cari saksi terdekat dan catatkan nama dan nombor telefon untuk dihubungi.

* Simpan kamera kecil di dalam kereta atau guna telefon berkamera. Ia akan memudahkan anda untuk membuat laporan polis serta menuntut ganti rugi insuran.

* Sebelum kereta di tunda atau anda meninggalkan kereta di tempat kejadian, pastikan barang - barang  berharga di ambil atau dipindahkan daripada kereta anda.

* Elakkan daripada menyerahkan bulat - bulat kepada wakil bengkel yang tidak dikenali. Dapatkan maklumat trak penunda, harga, lokasi, bengkel, serta khidmat yang ditawarkan.

* Jangan terburu - buru membiarkan kereta anda di tarik, jika boleh dapatkan bantuan rakan - rakan yang biasa berurusan dengan bengkel kereta.

Amaran!!
Jangan sesekali mengakui kesalahan anda atau membincangkan kemalangan tersebut dengan pihak terbabit. Jangan meninggalkan tempat kejadian sebelum mengambil data - data yang disebutkan di atas.


semoga info ini dapat memberi manfaat kepada anda semua.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...